Pace razboiului lui Putin!!!!


Si deci au impartit Ucraina! Nu nu oficial, ci tacit asa cum au facut si cu Rep. Moldova – Transnistira este a Rusie.

Mai marii Europei s-au intalnit la Minsk – sa-l potoleasca pe Putin – imposibil de facut! Si au impartit in fapt Ucraina in doua. Nu ma simt mai in siguranta acum decat inainte, este doar o chestiune de timp pana cand Rusia are sa vrea dinnou ceva, iar Europa va ceda. Cred cu tarie ca in relatia cu inamicul infrant (chiar si pentru moment cum este acum cazut), invingatorii ce statueaza regulile pacii trebuie sa gaseasca durumul de la intransigenta vitala pentru victorie spre concilierea necesara obtinerii unei paci durabile. O pace punitiva – cum este acum cazul – nu face altceva decat sa ipotecheze pacea si ordinea internationala, caci in mod sigura invinsul va gasii rapid aliati pentur a continua conflictul. Pacea aceasta este doar avangarda unui conflict. Eu nu-l cred pe Putin, brusc cuminte si linisti doar pentru ca Angela Merkel a stat de vorba cu el niste ore si si-au tras niste poze frumoase.
Iar Merkel nu are cu ce sa-l stringa cu usa pe Putin…de OSCE nu se teme iar SUA stau departe de acest conflict.

Petru o clipa am sa ma intorc in trect, 1814 – Congresul de la Viena – moment in care se creeaza o pace care a tinut 100 de ani, cred ca una din cele mai lungi din istorie. Napoleon era in Elba, in surghiun! Iar Austria, Prusia, Franta si Marea Britanie s-au intalnit sa creeze un pact al pacii.
Principul de baza – al echilibrului creat atunci s-a sprinit intr-o foarte mica masura pe efortul de a-l mentie – in Ucriana azi Europa s-a scremut sa obtina pacea..incepand cu maine. Echilibrul din 1814 a aparut pentru ca a fost gandit de Pitt, in asa fel incat sa fie foarte greu de rasturnat, ceea ce pentru Ucraina nu se aplica. Nu lui Putin ii tremura chilotii ci Europei.
Europa era atunci unita de valori comune. Nu a fost doar un echilibru fizic, ci si unul moral, putera si dreptatea au fost echilbrate. Kissinger spune tare frumos: echilibrul puterii limiteaza ocaziile de folosire a fortei, un simt comun al dreptatii reduce dorinta de a folosii forta. Nu este cazu in Europa de azi, macinata de probleme si dueluri economice..ca dovada ca si Marea Britanie tace…nu-i asa?
Pacea de atunci a rezistat pentru ca natiunile pur si simplu nu-si defineau obiectivele ca rotite in cadrul unui sistem de securtate. Securitatea le facea posibila existenta, ea nu este niciodata unicul sau macar principalul lor tel…acum teleul este securitea si frica noastra a tuturor ca un razboi mondial mocneste…iar eu una din pacate voi mai traii sa-l prind..

Oricat se chinuie Europa fara implicarea NATO si a SUA nu au cum sa-l tina pe Putin in sah,iar el stie asta. Asta este motivul pentru care are titudinea pe care o are!
A trimite OSCE-ul ca si forta care sa garanteze pacea in zona este inutil am vazut ce a facut in Republica Moldova, este inutil. Din pacate cred ca tot ce s-a stabilit la Minsk este doar un vis de Februarie, conflictul va continua iar Putin va face pe nevinovatul – glumid cu ziaristii in conferintele de presa si dind Europei peste nas.

Reclame

About this entry