Pacea esueaza


Egiptul se scalda intr-o baie de sange. Iar SUA si puterile Europene militeaza pentru pace.

E bizar! Asta este cuvantul care imi vine in minte acum pentru a descrie starea Egiptului. Atata de mult s-a erodat puterea SUA incat nu mai pot sa se impuna nici in fata propriilor aliati??
In principiu Cairo incepe sa semene izbitor de mult cu Damascul. Si in Siria ca si in Egipt SUA si actori politici importanti insista asupra pacii si asupra respectarii drepturilor omului in state in care anarhia e de mult la ea acasa.

E uitmitor cat de putina putere mai are SUA. Cu fiecare zi ce trece si cu fiecare strie pe care o citesc ma tot mir.
Dintre toate scenariile pe care le aveam in cap asta este cel mai sumbru- SUA si-a retras sprijinul.

Ma intorc la Conventia pentru apararea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului 1950:

Art. 2.
1. Dreptul la viata al oricarei persoane este protejat prin lege. Moartea nu poate fi cauzata cuiva in mod intentionat, decit in executarea unei sentinte capitale pronuntate de un tribunal in cazul in care infractiunea este sanctionata cu aceasta pedeapsa prin lege.
2. Moartea nu este considerata ca fiind cauzata prin incalcarea acestui articol in cazurile in care aceasta ar rezulta dintr-o recurgere absolut necesara la forta:
a) pentru a asigura apararea oricarei persoane impotriva violentei ilegale;
b) pentru a efectua o arestare legala sau pentru a impiedica evadarea unei persoane legal detinute;
c) pentru a reprima, conform legii, tulburari violente sau o insurectie.

Recitind acest document semnat in 1950 – dupa fianlul celui de al 2-lea razboi mondial – ma gandesc privind articolul cum e formulat in asa fel incat sa perimit statului o interventie in forta asupra unor demonstranti.
Ascultati cum suna: Moartea nu este considerata ca fiind cauzata prin incalcarea acestui articol in cazurile in care acesta ar rezulta dintr-o recurgere absolut necesara la forta: ….pentru a reprima, conform legii, tulburari violente sau o isurectie.

Cu alete cuvinte ceea ce face acum armata cu civili in Egipt este perfect legal si nu se incalca nici un fel de drepturi. Aia 43 de morti din Cairo si inca probabil altii nedeclarati sunt perfect in temeiul legii – sunt morti legali.
La fel de legal este si ceea ce s-a intamplat in Turcia cand un prim ministru a hotarat ca e cazul sa faca curat.
Pai si atunci daca am voie chipurile sa-mi exprim vointa demostrand in spatiul public dar nu ma proteajeaza nimieni pentru ca nu-i asa trebuie pastrata ordinea publica si atunic au dreptul sa ma aresteze si sa ma omoare. Ce rost mai are declaratia din 1950???
Niciunul pierdere de vreme si copaci cositi degeaba.

Oamnei mor in Egipt si e perfect legal si SUA milteaza pentru pace de peste ocean…

Reclame

About this entry