Secuii!!! Unguri???


Din 1920, de cand s-a semnat Tratatul de la Trianon intre Aliati si Regatul Ungar – succesorul Imperiului Habsburgig – Ungurii au ramas cu o tacaneala – ca altfel nu o pot numi- fata de Ardeal – iar apoi fata de asa numitul Tinut Secuiesc.

Antropologic privita situatia – secuii nu sunt unguri – asa cum nici olandezii nu sunt nemti in ciuda faptului de vrobesc Plattdeutsch – un dialect al limbii germane.

Ce sunt secuii? Pai o explica fix un ungur:

l Varga E. Árpád arată că:
„În ceea ce privește diferențierile făcute între secui și maghiari, respectiv, între sași și germani, trebuie să subliniem că deosebirea lor nu era de natură etnico-lingvistică, ea deriva mai degrabă din situația lor juridică specială care-și avea rădăcinile în trecutul lor istoric. Datorită inconsecvenței declarațiilor, mai ales în cazul secuilor, acest fapt s-a reflectat însă doar parțial în datele de recensământ. Dávid Zoltán semnalase deja în introducerea ediției din 1983 faptul că, în mod surprinzător, locuitorii unui scaun secuiesc s-au declarat cu toții ca fiind secui, în timp ce toți locuitorii altui scaun secuiesc s-au declarat maghiari, cu toate că existau și localități mixte. Evidențierea separată a secuilor în recensământul din 1850, nu oferă, în realitate, o informație credibilă privind cifra efectivă de populație a acestui grup etnic.

Secuii vorbesc un dialect maghiar si nicidecum limba maghiara. Deci in nici un caz nu se pune problema ca antropologic sa poata fi asimilati poporului maghiar.
Ce se inceraca azi in Romania vis a vis de autonomia maghiara este o idiotenie politca atat din partea maghiara – care daca tot vrea sa anuleze Trianonul poate ca ar trebuii sa se uite si spre Serbia si Ucraina – nu sa faca o obsesie din Romania – iar pe de alta parte sa se gandeasca ce beneficii efective le aduce aceasta atitudinte.

Revin spunand ca ceea ce se intampla este exclusiv vina statului Roman care permite lucruri de nepermis. Numai ca sa nu fim acuzati de extremism. Faptul ca diversi oameni politici ataca integritatea si unitatea unui stat democaratic membru al UE – si Romania nu i-a atitudine ma face sa ma gandesc daca nu a inceput un proces de disolutie al statului suveran. Caci altfel eu nu-mi explic zapaceala asta de politca externa.

Ma pun in situatia Ungariei..bun sa admintem ca Tinutul Secuiesc ar devenii autonom – ce-si imagineaza?? Da vor avea o enclava secuiasca in mijlocul Romaniei. Nu o pot anexa oricat ar vrea pentru ca e prea departe de granita, starea economica ar celor 2 judete nu este una de nivel elvetian cu importanti investitori strain si cu cine stie ce bogatie in gaze de sist sau aur. Deci chiar nu le ajung propriile probleme??

Din nici un punct de vedere ideea cu autonomia nu aduce nici un beneficiu nimanui. Bun sa zicem ca s-ar apuca Ungaria sa investeasteasca ceea ce nu are in Harghita si Covasna ce ar obtine???Nimic??? Chiar nimci??

Ungurii isi vorbesc limba liber in Romania au scoli in limba lor materna, nimeni nu-i baga in geto-uri, nu -i persescuta. Dar a inventa acum o enclava secuiasca este echivalentului unui getou hitlerist – doar ca mai mare. Chiar vor sa traiasca izolati acolo si de Romania si de Ungaria?

Poate ca oamnenii politici care acum manipuleaza ar trebuii sa si judece pe termen lung ce benficii ar aduce o asemea schimbare? In afara de renasterea orgoliului hortyist.

Reclame

About this entry