Ingeri fara aripi


Azi, prin periplul vietii mele am intalnit un inger. Nu nu avea aripi nici nu ar fi avut utilitate daca le purta pe pamnat, dar in mod sigur le purta acolo unde nu le vede nimeni.
Exista povesti care se scriu de feti frumosi si zane cosanzene, dar care nu au nimic profund. Si exista realitati uimitoare. Un om pare ca nu ascunde nimic, ca e un om banal si totusi exista povesti care merita spuse doar pentru ca exista intamplari care nu trebuiesc acoperite de vreme si ingropate in timp.
Cine este omul despre care vorbesc nu are importanta, importanta este povestea lui. Restul ramane sa judecati voi.

Un ungur, nationalitata importa prea puntin, isi face stagiul militar in Romania, la Cinc – langa Fagaras – povestea se intampla in vremea comunismului. Se imprieteneste cu un om din Arad. Nimic deosebit pana in punctul asta. Dar vine si poveste stati linistiti.
Prietenul are o fetita la un moment data…care se naste prematur si cu probleme grave neurologie in urma nasteii premature. Revin supunand ca traiam atunic intr-o Romanie comunista in care nu se gasea nimic si in care pentru acest copil nu se putea face nimic.
Ungurul, ce face? Cum sa-si lase prietenul mort de grij in drum…granitele in Romania inchise. Dar in Ungaria fetita avea sanse sa se vindece..Pai ce sa faca? Se urca in masina zboara pana la Arad i-a fetita de cateva zile o aduce in Ungaria – singur partintii micutei ramna in Romania granita era inchisa. La granita a trecut cu copilul lui. O duce la spital si 3 ani de zile din viata lui devine tatal unei fetite care creste intr-un spital din Debrezen. Ungurul nostru trebuia sa vorbeasca cu micuta lui si omul nu a vrut sa priveze copilui de a –si invata limba materna – adica Romana. Repet parintii erau in Romania la Arad si el ii informa ce face copila lor – omul nostru a invatat romanieste ca sa poata vorbii cu micuta din spital care avea cateva zile.

Fetita – azi femeie in toata puterea cuvantului – s-a facut bine datorita lui. Ingerul nostru are azi doua fiice cea naturala cu care vorbeste in fiecare zi maghiara si care ii zice tata in limba lui si romanca care in zi de azi ii zice tata in limba romana – ca doar el a invatat-o.

El e un inger nu are aripi, nu a inventat motorul cu propulsie – dar a salvat un suflet. La-am inalint in Austra servind la un bar si vorbind cu mine intr-o romana perfecta.
Nu-i asa ingerii nu stau in locuri luminate si importante. Va doresc sa aveti parte in viata voastra macar de un singur om care sa fie asa.

Reclame

About this entry