Dezechilibru = moarte


Da stiu, si singura ca titlul acestui post este unul macabru. Lucrurile insa vor capata sens!!!

Ce se intampla azi in orientul mijlociu si Coasta de Est a Africii este dovada modificarii polilor de putere la nivel mondial. Nu nu ma refer la modificarea climei si la incalzirea globala.

In vremurile bune SUA ar fi pus capat unui conflict ca cel Sirian sau Egiptea intr-o saptamana. Cine sa-i opreasa? Va readuc in memorie interventia SUA in 1999 in Serbia: atunci nu au avut nevoie nici de rezolutie ONU, nici de sustinerea partenerilor politic, ba chiar nici de realitate…intr-o saptamana l-au pus pe Milosecvici la punct si Kosovo cu sau fara vrerea sarbilor a devenit autonom.
Azi insa SUA priveste impasibila la razboiul civil din Siria, la manifestarea anarhiei in Egipt si nu zice nimic.
Se spune ca un mare actor politic cand ramane fara putere renunta la satele „satelit” periferice, adica Irak, Afganistan, Siria si chiar Egipt. SUA asteapta incuviintarea Rusie pentru a lua masuri impotriva regimului sirian,….alta data trageau niste bombe repede si aia era. Ce s-a schimbat?

Pai s-a schimbat influenta SUA, s-a schimbat gradul de putere si capabilitati militarea ale Rusie si s-a schimbat puterea si influenta UE. Toate astea sunt schimbara la nivel de actori politicei si nivele de influenta majore.

Daca stam sa judecam in urma…pana la nenorocita de criza economica primul moment in care SUA si europa s-a plecat iarasi in fata puterii ruse a fost cand acestia au invadat Georgia (august 2008), atunci nici un actor politic improtant nu a tras un foc de arma impotriva Rusie – ala a fost semnalul clar adersat SUA: aici sunt eu stapan sa fie clar!!
Mari actori politici s-a marginit in a milita pentur pace, a avertiza Rusia si a sprijini din vorbe Georgia…faptic militar nimeni nu a miscat un ac.

Americanii, de atunci au inceput sa aiba o alta atitudine fata de rusi iar UE nu mai este ceea ce a vrut sa fie.
Din pacate statele periferice sufera acum de pe urma erodarii marilor actori politici, care tind a devenii medii.

Sau poate istoria imi va juca o noua festa si s-a inventiat un nou joc politic: joc care are ca suma moartea unor nevinovati!!

Reclame

About this entry