Razboi modern in Europa…


„The bloody solution of the crisis, the effort for the destruction of the enemy’s forces, is the first-born son of war.”
– Karl von Clausewitz

Dezintegrarea Republicii Populare Iugoslavia a fost primul razboi religios european. Razboiul din Bosnia – Hertegovina din 1995 soldat cu masacrul de le Sebrenica si cu alte crimede razboi este doar un exemplu in acest sens.

Pornind de la idee lui Clausewitz ca razboiul este solutia sangeroasa a unei crize, efortul de a distruge inamicul privit din perspectiva aceasta a fost un razboi se secessiune. Cred asta pentru simplu motiv ca sarbii ii omorau pe bosniaci si invers.

Atata timp cat a existat un sistem comunist in Iugoslavia toate au fost bune, nimeni nu s-a certat cu nimeni si nimeni nu a dernajt pe nimeni. Dupa…a inceput nebunia…
Regula este ca cineva dezbina. Daca ne gandim in lume la rezboaiele religioase cel din Bosnia face exceptie. Nu vorbim despre un stat subdezvoltat si nu vorbim despre un stat care a fost condus de un dictator cretin in care oamneii au murit de foame. Perioada lui Tito a fost una foarte buna pentru Iugoslavia.

Si atunci – si de fapt acesta este elementul pentru care cred ca a fost atatat de divesrse interese – de ce bosniacul pana ieri prieten cu sarbul si-au adus aminte brusc ca unul era musulman si celalalt era ortodox…
Ca e atipic. Iugoslavia asa cum era ea…era un sat mare pentru europa: Serbia de azi + Munte Negru + Bosnia – Hertegovina …era mare. Spunand asta ma gandesc la forta ei de prezentare in Parlamentul European sper exempul in Parlamentul European….

S-a terminat Bosnia si a inceput Kosovo cu Albanezii – istoria e aceiasi.
Intersul cui a fost sa se intample asta cu Iugoslavia?????

Reclame

About this entry