FRUMOASA TARA PACAT CA E LOCUITA


Sadoveanu punea in gura unuia dintre personajele sale o replica memorabila: „FRUMOASA TARA PACAT CA E LOCUITA!” – E un gand care imi trece prin minte in fiecare zi de mii de ori.
De la primul pas pus pe strada pana la lumina stinsa in fiecare seara.

Nu inteleg cum poti sa ai atatea resurse si sa-ti bati joc de tot, cum poti sa arunici si sa faci praf totul: de la banca din parc, pana la felcale lasate pe alee de animalul pretuit si iubit – in urma caruia evident stapanul nu strange ca e prea pretios, dar in care poate calca urmatorul biciclist sau trecator – pentru asta nu suntem pre pretiosi.

Nu inteleg cum poti sa ai oamenii de valoare in viata si sa nu inveti nimic de la ei, sa nu-i folosesti la nimic – imi e cu neputinta sa inteleg.
Strainii daca au o minivaloare o curata o ingrijesc ca sa luceasca – noi aruncam tot.

Vreau sa ma introc la doi oamnei mari care ne sunt contemporani:
UNUL ESTE REGELE MIHAI si celalat este ADRIAN NASTASE

Vorbesc despre REGELE MIHAI cu mare drag si respect pentur ca omul asta a salvat Romania. Intreb un singur lucru: Daca atunic intrau rusii cu toata forta lor mmilitar in Romania si faceau totul una cu pamnatul pana sa intevina aliatii – la ce ne-ar mai fi folosi??? Si il intreb pe Basescu si pe toti cei care gandesc ca el: putea Regele Mihai sa-si incarce constiinta cu viata a milioade de oameni nevionovati??? Acceptand ideea ca Romania nu ar fi fost impartita, dar ca nu putea stii atunici Regele Mihai ca ne-am fi putu ridica din cel mai de jos punct al istoriei sau ca am fi putut iara sa ne intoracem in evul mediu??? Putea un Rege sa riste atata de mult numai pentru a tine de scaun (folosind un limbaj bascina)??? Eu cred ca nu. Si cinste lui ca s-a sacrificat…pe el, pe familia lui, pe stramosii lui, pentru a proteja. Iar acum vine un X si spune ca a fost las…aha el curajosul – ar fi fost in stare sa scarifice x milioane de vieti numai ca sa se tina de scaun. Evident!!! Si uite ca omul asta ne este presedinte si unuii la-au votat cu ambele maini. Eu zau – nu vad – valoare in omul asta – nu am vazut niciodata nimic valoros in rautatea si bascalia lui.

Un alt om este ADRIAN NASTASE – care s-a ridicat mai puternic ca niciodata – si care este un om de valoare nu pentru ca o sustin eu – ci pentur ca evidenta vorbeste. Si atunci intreb de ce dracu poporul asta cand a avut de ales intre: valoare, eleganta, sobrietatea a ales misctocaria, mahalangismul si rautatea????

Acum diferenta de valoare e clara… pe oamneii mari poti sa-i ingenunchezi oricat ei tot mari vor ramanie, iar de pe oamenii mici – in fina fug si puricii.

Trist insa ca nu apreciem oamenii decat atunci cand nu-i mai avem. Trist ca nu apreciem demniatate, curajul si sobietatea.
Bine ca ne place hahaiala de mahala tiganesca si dezacordurile vulgare ale unei demnitiati mimate!!!

Reclame

About this entry