Punishing hell with the devil…


Azi, mi-a atrast atentia o scrisoare din Guantanamo – a fost publcata de New York Times.
Acum daca pedepsesi un rau cu un alt rau – primul rau devine brusc bine?????

Sigur ca cei vinovati trebuie sa plateasca, doar ca atunci cand disperarea politica ajunge la apogeu se ating cote greu de imaginat: vezi Guantanamo.
Traim mereu cu impresia ca doar sistemele politice extremiste pot produce nedreptate si sfasia vieti pe nedrept, avem senzatia ca numai Hilter sau Stalin au putu crea sisteme represive. Uitam un singur aspect, ca atunci cand disperarea isi face loc in sufletului oricui – mai ales cand vorbim de oameni cu decizie politica – atunci deciziile devin stramba. De asemenae uitam ca orice sistem politic este facut din oameni care aleg cum il aplica. Aminitti-va de povestile cu gardieni buni si gardieni rai din inchisorile comuniste: OMUL SFINTESTE LOCUL.

Ceea ce nu imi place din povestea cu Guantanamo este ca sunt prizioneri de razboi luati de americani dar judecati dupa ce lege??? A carui stat…Pentru ca in esenta aici este problema. Razboiul l-a dus SUA impotrva talibanilor. So far so good…
Dar, de ce ii intemniteaza in Cuba??? De ce nu pe teritoriul SUA? Ca sa nu poata fi acuzata SUA de incalcarea drepturilor omului???

Conform Cartei ONU si refuzul de a judeca un suspect de orice infractiune este incalcarea drepturilo omului. Si atunci de ce a ales SUA sa perimita abuzuri pentru detinuti in Cuba pe care i-au uitat acolo??

Pentru ca oamenii aia trbuie judecati..asta insa reies din scrisoare publicata ieri, ca nu sunt judecati..ci ca sunt pur si simplu tratati ca prizonierii de razboi in ciuda faptului ca razboiul s-a incheiat si ca armanta s-a retras.

Oamenii aceea trebuie ori judecat ori repatriati..
Riscul insa este altul daca ii judeca SUA ii judeca pentur complicitate in actiuni teroriste.
Daca ii repatriaza statului de provenienta pot fi acuzati de tradare si iarasi inchis…

Obama acum are insa o alta problema…de asta probabil ca inca nu i-a judecat pentru ca trebuie judecati de un tribunal de razboi. Iar acum tinete judecator sa hotarasti cine a facut rau cu intentie, cine a facut rau din prostie, cine nu a inteles ce face si cine e nevinovat.

Cred insa ca a pedepsi iadul cu un diavol nu este solutia…

Reclame

About this entry