Credo et ratio….


De 700 sute de ani Biserica Catolica nu a mai trait un astfel de eveniment: PAPA BENEDICT XVI – cardinalul Reizinger a renuntat de scaunul lui Petru.

Biserica Catolica este in criza; in criza de credincios si in criza de identitate.

Papa Ioan Paul II a incercat sa uneasca si sa se roge impreuna cu toti „copiii” lui Dumenzeu, abtinandu-se sa critice in vre un fel atitudinilor marilor actori politici – adsea mult prea discriminatorii fata de islam, folosind o formulare mai radicala de-a dreptul nedrepte. Aceasta a fost pretul pe care l-a platit in schimbul iubirii pe care i-au oferit-o oamenii policitii si multimea.

Papa Benedic a fost altfel: un futurist care nu s-a putut face inteles intr-o lume surda.

Concluzia Pontificatului sau este iertarea, pronind de la pricipiul ca negresit nu este nimeni, dar povocant astfel o criza politica pentru toti cei care: Au urechi dar nu aud, au ochi dar nu vad.
Este primul Papa care a criticat conflictul, primul care s-a dus in Siria si care a incercat sa explice ca Dumnezeu nu este doar pentru catolici ci si pentru musulmani. Dar a inflamat spirite si minti optuze.
Citatul care a surexcitat spiritele islamice a fost acela la adresa lui Mohammed:”Aratati-mi ce aduce nou Mohamed si nu veti gasi decat lucruri rele si inumane,predicand o religie care trebuie propoagata prin sabie”. Citatul ii apartine Kaiser-ului Manuel II Paleologos – a starnit un val de furie nefondata pentur ca nimeni nu a inteles substanta acestei fraze ci doar stricto sensu ca Papa a indraznit sa-l critice pe Profet. PUNCT!! MAI MULT NU AU INTELES!!!
Fraza apartine dialogului dintre un crestin si un persan la sfarsitul sec.14 , atunci cand turcii cucerisera CONSTANTINOPULUI (actualul Istambul) prin foc si sabie nu altfel, si era firesc tonul dur al unui crestin suferind fata de un persan, intr-un dialog despre Coran. Papa a incercat astfel sa evidentieze diferenta dintre credinta – sensul ei si ratiunea individului- fara de care nu se poate.
Incercand practic sa explice ca a actiona fara ratiune este impotriva fiintei si astfel imptriva lui Dumnezeu. Logos inseamna in greaca cuvant. Biblia spune la inceput a fost cuvantul, dar nu se refera la cuvant, caci in greceste Logos inseamna si ratiune si iata cum citatul biblic isi schimba intelesul: LA INCEPUT A FOST RATIUNEA. Prezentand de fapt intelepciune scolastic – caracteristic catolica.
Strict istoric vorbind daca este sa privim fraza asa este intre atitudinea cresitnilor respectiv a papalitatii si a musulmanilor nu este nici o diferneta.
Incepand cu sec. 7-8 cand a inceput expansiulea islamica: cand maurii cuceresc peninusula iberica pana in anul 1000 arabii au dus un razboi sfant explicand astfel de ce Bosniacii sunt musumani si de ce portugheza este unica limba latina+limba araba.

Insusi Mohamed o spune in Coran: Iata am fost trimis de care Dumnezeu cu sabia. Umiliti si zdrobiti sa fie cei ce imi stau in cale.

Indraznesc sa spun ca Papa nu a gresit in abordarea sa, dar in mod sigur lumea politica nici nu a putut nici nu a vrut sa intelega mesajul….l-au indepartat.
Dar in lumea asta imflamata de orgoli si lupte cine sa mai priciapa ratiunea credintei?
Asa cum spune J. Habermas lumea de astazi nu are ureche muzicala pentru astfel de ideei. Pentru ce atata ipocrizie si de o parte si de alta. Lumea asa a fost de cat Cain l-a omorat pe Able pentru ca acesta din urma a fost preferatul lui Dumnezeu.

Ipocrizia este motivul pentru care nu cred in biserica, indiferent de religie…asta insa nu inseamna ca nu cred si in Dumnezeu – caci iata am LOGOS!!

Anunțuri

About this entry