Siria – ultimul bastion se clatina…


Am simtit nevoia sa o spun, caci este un moment impotant intr-un conflic care altminteri nu para sa poata fi teminat.
Rusia critica regimul de la Damasc.
De cand a inceput conflictul au existat doi actori politci extrem de importanti, datorita carora rezolutiile ONU din Consiliul de Securitate nu au putu fi aplicate, acum in sfarsit Mendvedev il critica pe Assad ca nu a aplicat reformele la timp.
Declaratia din punct de vedere diplomatic este cu atat mai valorasa cu cat Rusia era singurul stat cu care Assad mai intretinea relatii diplomatice, iar declaratia lui Medvedev este facuta intr-un interviu la CNN.
Sustinand ca este momentul ca populatia siriana sa decida ce doreste. Este tarziu…dar macar exista un final.

Asta pe de o parte pe de alta parte in mod sigur reizbunirea revoltlor in Egipt si interventia franceza in Mali au cantarit mult in decizia Rusie.

In fianal rusii nu vor sa fie cei care sustin la infinit regime dictatoriale se vor un stat modern care sa demonstreze ca seamana din ce in ce mai putin cu URSS-ul. Chiar daca atitudinea politica inca lasa mult de dorit.
Ganditi-va ca asta vine intr-un contex european extrem de dificil, iar rusii stiu ca acesta este un moment bun pentru a reintra in cartile europei.

Weekend-ul acesta a avut loc sarbatora alinatie franco-germana care a stat sub semnul unei raceli si plictiseli vizibile, iar pe de alta parte Marea Britanie cantareste din ce in ce mai serios ideea de parasire a UE.
Declaratia lui Medvedev a avut loc la CNN. Din doua motive clare: semnalizand SUA – care si-a reinvestit presedintele in funcitie si Marea Britanie indepartandu-se de UE.

Pentru mine intentia Rusie la acest moment este o apropiere de Marea Britanie si o „imprietenire”cu SUA prin „pedepsirea”copilului pe care tot ei l-au rasfatat ASSAD.

Dar vom vedea…

Anunțuri

About this entry