G8 – The Greek aftermath!


Oamenii din lumea buna se intalnesc zilel astea la summit-ul G8 la Camp Davis. Acolo se va hotara ce se va intampla cu Grecia si cu excluderea ei din zona Euro. Daca ar fi sa judecam dupa atitudinea Mari Britanii – care a inceput sa-si i-a masuri de cirza pentru situatia in care Grecia intra in faliment – ar trebui sa ne ingrijoram. In toata perioada de dupa cel de al-II-lea razboi mondial regatul insular a dat tonul in multe dintre directiile politice si economice ale Europei. Atunci cand s-a facut trecerea la Euro, Marea Britanie stat mebru UE fiind a refuzat sa renunte la LIRA. Iar acum avem si explicatia elocventa „worse case scenaryo” a devenit realitate. Grecia intra in incapacitate de plata.

In urmatoarele 2 saptamani se decide soarta Greciei, mai intai in G8 asa cum si este normal, iar apoi dupa ce linile de baza au fost trasate in aceste zile, se va mai discuta inca odata in cardul Consiliului European de saptamana viitoare cu sefii de GUVERN ai statelor membre. Situatia nu este roz, dar calculul se va face probabil foarte drastic: cat pierde zona Euro daca falimenteaza Grecia? si Cat costa in final salvarea Greciei? Pentru ca un faliment al Greciei ar atrage dupa sine o cadere a Euro si poate chiar disparitia lui. Iar asta ar fi o lovitura greu de suportat pentru EU. Pe de alta parte asta ar insemna un restart al crizei econimice europene. Motiv pentru care sunt convinsa ca oricat de greu are sa fie Merkel & company vor face tot ce tine de ei pentru a slava Grecia. Dar trebuie sa ne pregatim pentru ce este mai rau!

Pe de alta parte sa nu uitam ca Germania a investit deja enorm in Grecia, au imprumutat banii si au iertat de datori, doar doar se va gasii o cale. Cat va mai fi dispusa Germania sa investeasca intr-o gaura neagra europeana este o alta discutie. Pana la alegerie din Franta Merkel a avut sprijinul de politica si strategie in Sarcozy, dar plecarea sa de la conducerea Frantie precum si faptul ca a castigat un socialist in Franta, Hollande, va aduce in mod clar lucrurile pe alta panta. Franta va incerca sa-si protejeze mai mult cetatenii si mai putin societatile comerciale. Merkel este si ea in an electoral, economia Germaniei este una puternica si criza nu a reusit sa zdruncine economia din temelii, dar cat va mai fi in stare poporul german sa accepte sa finanteze un stat falimentar european, fara sa sanctioneze acest aspect la alegerile din toamna.

Actorii se repozitioneaza pe tabal de sah, acum este doar mat….viitorul poate aduce un sah mat!

Am ajuns la calcaiul lui Ahile!

Reclame

About this entry