PING – PONG – PONG – PING : CONSTITUTIA UNUI PRESEDINTE JUCATOR – J(UDE)CATOR


De 8 ani tot ne plangem, de 8 ani ne jucam de-a presedinte jucator, de-a separarea puterilor in stat, de-a vatea-ascunsea cu Parlamentul, de-a baba-oarba cu referendumul, de-a medierea unui conflict imaginar, de-a ping-pong-ul cu presedentia batandu-ne joc de Romania!

Presedintele – are prerogative constitutionale – adica un contract cu Romania, o fisa de post.

Parlamentul – are prerogative constitutionale – adica un contract cu Romania, o fisa de post.

Premierul – are prerogative constitutionale – adica un contract cu Romania, o fisa de post.

NU ESTE CHIAR JOACA! VIATA NOASTRA ESTE IN MAINILE LOR!  IAR UNII JOACA PING-PONG!

“ A political regime is considered semipresidential if the constitution which established it combines three elements:

  1. The president of the republic is elected by universal suffrage,
  2. The possesses quite considerable powers,
  3. The has opposite to him, however, a prime minister and ministers who possess executive and governmental power, so they can stay in the office only if the parliament does not show opposition to them.” (M.Duverger)

Sigur, teori, sunt multe – posibilitati si mai multe – pe noi  ne omoara practica. Romanii, eludeaza legea “fentand-o” , ca doar asa ne-am invatat, iar prin extensie nu cer nici presedintelui,premierului, parlamentului,…, sa respecte legea. De aici multe rele. Daca fiecare si-ar face treaba bine pe feliuta lui, toate ar fi mai bune, asa traim un haloimas romanesc.

Revenind, exista mai multe tipuri de regimuri prezidentiale:

–  Seful statului ales prin vot direct sau indirect de catre natiune pentru o perioada prestabilita – nu este cazul Romaniei

–   Seful statului imparte puterea cu prim-minstrul = autoritate duala. In aceasta structura duala, seful de stat este independent fata de adunare, dar nu poate guverna singur. Rolul de mediator revine guvernului. Cabinetul este independent fata de presedinte, dar este dependent de adunare, necesitand un vot de investitura si putand suporta o motiune de cenzura. – nu este cazul pur romanesc, dar contine elemente din el:

 REGIM SEMIPREZIDENTIAL CU DIMENSIUNI PARLMENTARE – Romania

Am dorit sa evidentiez acest aspect, ca sa mai priceapa unii si altii ce ar fi trebuit sa faca Basescu si ce face el. Base, oricat si-ar dori: nu detine autoritatea exclusiva in desemnarea primului ministru, este obligat la consultari cu partidele din adunare, iar guvernul este legitimat de acestea. Constitutional, fara opozitie nu se poate guverna. Dar cine se oboseste sa o respecte!? Doar nu cine ar trebuii….Asta a fost motivul pentru care opozitia a facut greva…doar, doar sa va simitii cineva!

Conform Constitutiei, presedintele se supune Parlamentului, caci parlamentarii reprezinta poporul si vointa lui, acesta este motivul pentru care fiecare articol de lege trebuie dezbatut in parlament, si nu asumat de catre guvern… ca se numeste dictatura si nu mai corespunde starii de drept.

Nu poate impune legi!

Nu poate dicat justitie!

Nu poate organiza referendum de unul singur!

In orice face este obligat sa se consulte cu partidele parlamentare. 

Nu este alegerea lui, este o obligatie.

De asta referenumul, ala cu care se tot bate in piept este nul, ca nu a fost aprobat de Parlament!!!

Apropo, de stare de drept, ce tot cauta dubele  Jandarmeriei prin Bucuresti? Suntem amentintati?!!

Ca ma simt amentintata de aceasta atitudine politica. Pentru ce ne intimideaza in felul asta? Se tem de ce? Ca sa lamurim un lucru intr-un stat democratic nu partuleaza Jandarmeria strazile asa aiurea fara sa fie nimic… numai ca sa stim noi ca exista. Pentru ce a mobilizat Prefectul dubele de jandarmi in Piata Revolutie??  Sa bage in duba pe cine???

 Ah…….stati ca am inceput sa pricep, pe aia care prin proteste tulbura “linistea prezidentiala”. Ma simt ca intr-un stat care se pregateste de asediu, gazele lacrimogene au devenit miros standard bucurestean… o data pe luna se gaseste motiv de parfumat Bucurestiul…se pare ca nu le mai ajung florile.

Iar presedintele reprezinta pe cine?? Ca noi nu-l mai vrem, nici pe el, nici pe oamenii lui. Nu este evident?!

Dar intre ping si pong, nu mai ramane loc de ratiune!

Anunțuri

About this entry